udziec_jagniecy_z_rozmarynem_czosnkiem_i_gratinami_z_serem_ementaler_i_smietanka_aviko

Udziec jagnięcy z rozmarynem, czosnkiem i gratinami

Składniki

na 10 porcji

  • 10 szt. gratinów ziemniaczanych Aviko z serem ementaler i śmietanką
  • 4 kg udźca jagnięcego (bez kości, podwiązanego)
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 125 g masła
  • 1 kg zielonej fasoli szparagowej
  • 1,5 marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 375 g startego sera Gruyère
  • 5 łyżek musztardy gruboziarnistej
  • 10 łyżek miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżeczki octu naturalnego
udziec_jagniecy_z_rozmarynem_czosnkiem_i_gratinami_z_serem_ementaler_i_smietanka_aviko

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wykonaj 2-centymetrowe nacięcia w mięsie i wypełnij je czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Udziec jagnięcy włóż do brytfanny i posyp solą i pieprzem.

2. Rozłóż połowę masła w płatkach na mięsie i piecz udziec jagnięcy w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. W międzyczasie gotuj fasolkę w osolonej wodzie przez 6 minut.

3. Odcedź i ostudź fasolkę. Możesz także umieścić ją w misce z wodą i kostkami lodu, żeby zatrzymać proces gotowania i zachować kolor.

4. Połóż gratiny Aviko na blasze do pieczenia. Połóż na wierzch plasterki marchewki i posyp serem, opcjonalnie dodaj nieco pieprzu do smaku.

5. Wyjmij udziec jagnięcy z pieca. Wymieszaj do gładkiej konsystencji musztardę z miodem. Posmaruj mieszanką udziec jagnięcy i wstaw go do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Po wyjęciu mięsa pozostaw je pod folią aluminiową, żeby odpoczęło.

6. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C, wstaw gratiny i piecz przez 25 minut na złoty kolor.

7. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Smaż szalotkę przez 1 minutę. Dodaj fasolkę i resztę masła i duś przez 5 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Skrop octem i zdejmij z ognia.

8. Pokrój udziec jagnięcy w plastry. Serwuj na desce z gratinami i fasolką.

Smacznego!