tarta_ze_szpinakiem_ziemniaczanymi_kieszonkami_z_serem_gouda_i_przekaskami_z_serem_i_sosem_habanero przepis Aviko gastronomia

Tarta ze szpinakiem, ziemniaczanymi kieszonkami z serem gouda i przekąskami z serem i sosem habanero

Składniki

6 porcji

Na kruche ciasto

  • 1 ¼ filiżanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ filiżanki zimnego masła pokrojonego w drobne kostki
  • 2-4 łyżki zimnej wody

Na nadzienie

  • 6 szt. Aviko Potato Rolls Gouda Cheese
  • 6 szt. Aviko Habanero Cheese Nuggets
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 filiżanka posiekanych różyczek brokuła
  • 1 filiżanka szpinaku, zblanszowanego i odsączonego
  • 3 duże jajka
  • 1 filiżanka śmietanki kremówki
  • ½ filiżanki mleka
  • 1 filiżanka startego półtwardego sera (np. cheddra)
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
tarta_ze_szpinakiem_ziemniaczanymi_kieszonkami_z_serem_gouda_i_przekaskami_z_serem_i_sosem_habanero przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj kruche ciasto.

W robocie kuchennym połącz mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i użyj trybu pulsacyjnego, żeby ze składników powstały grube okruchy. Stopniowo dodawaj zimną wodę, aż składniki się połączą. Wyłóż na blat, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj, a następnie przełóż do formy do tart z wyjmowanym dnem. Dociśnij ciasto do dna i boków, obetnij wystające kawałki. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotuj nadzienie do tarty.

Na patelni rozgrzej oliwę i krótko podsmaż różyczki brokuła. Zostaw do wystygnięcia. W misce roztrzep jajka, śmietanę, mleko, sól i pieprz. Wmieszaj zblanszowany szpinak, podsmażone brokuły, starty ser oraz przekrojone na połówki kieszonki ziemniaczane z serem gouda i przekąski serowe z habanero od Aviko.

Złóż i upiecz tartę.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wylej masę na ciasto i wyrównaj szpatułką. Piecz 35-40 minut, aż wierzch tarty będzie złotobrązowy.

Ostudź i podawaj.

Przestudź lekko tartę, zanim wyjmiesz ją z formy. Serwuj na ciepło, udekorowaną liśćmi szpinaku.

Wskazówka od szefa kuchni

Tarta łączy bogaty smak sera z ognistą nutą habanero, a wszystko to zrównoważone jest ziemistością szpinaku i brokułów. Kruche ciasto stanowi maślaną bazę, która czyni całe danie smakową ucztą.