Tarta ze szpinakiem, ziemniaczanymi kieszonkami z serem gouda i przekąskami z serem i sosem habanero
Składniki
6 porcji
Na kruche ciasto
- 1 ¼ filiżanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ filiżanki zimnego masła pokrojonego w drobne kostki
- 2-4 łyżki zimnej wody
Na nadzienie
- 6 szt. Aviko Potato Rolls Gouda Cheese
- 6 szt. Aviko Habanero Cheese Nuggets
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 filiżanka posiekanych różyczek brokuła
- 1 filiżanka szpinaku, zblanszowanego i odsączonego
- 3 duże jajka
- 1 filiżanka śmietanki kremówki
- ½ filiżanki mleka
- 1 filiżanka startego półtwardego sera (np. cheddra)
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotuj kruche ciasto.
W robocie kuchennym połącz mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i użyj trybu pulsacyjnego, żeby ze składników powstały grube okruchy. Stopniowo dodawaj zimną wodę, aż składniki się połączą. Wyłóż na blat, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj, a następnie przełóż do formy do tart z wyjmowanym dnem. Dociśnij ciasto do dna i boków, obetnij wystające kawałki. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj nadzienie do tarty.
Na patelni rozgrzej oliwę i krótko podsmaż różyczki brokuła. Zostaw do wystygnięcia. W misce roztrzep jajka, śmietanę, mleko, sól i pieprz. Wmieszaj zblanszowany szpinak, podsmażone brokuły, starty ser oraz przekrojone na połówki kieszonki ziemniaczane z serem gouda i przekąski serowe z habanero od Aviko.
Złóż i upiecz tartę.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wylej masę na ciasto i wyrównaj szpatułką. Piecz 35-40 minut, aż wierzch tarty będzie złotobrązowy.
Ostudź i podawaj.
Przestudź lekko tartę, zanim wyjmiesz ją z formy. Serwuj na ciepło, udekorowaną liśćmi szpinaku.
Wskazówka od szefa kuchni
Tarta łączy bogaty smak sera z ognistą nutą habanero, a wszystko to zrównoważone jest ziemistością szpinaku i brokułów. Kruche ciasto stanowi maślaną bazę, która czyni całe danie smakową ucztą.