sniadaniowa-bruschetta-na-trojkatnych-plackach-rosti-przepis-aviko

Śniadaniowa bruschetta

Składniki

na 10 porcji

Z pomidorami

  • 500 g pomidorków koktajlowych, przeciętych na połówki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 g posiekanej bazylii
  • czarny pieprz do smaku

Z grzybami

  • 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 50 g masła
  • 10 g zmiażdżonego czosnku
  • 5 g posiekanego szczypiorku

Z jajkiem

  • 20 jaj
  • 100 ml śmietanki
  • 50 g masła
  • 5 g posiekanego szczypiorku
sniadaniowa-bruschetta-na-trojkatnych-plackach-rosti-przepis-aviko

Sposób przygotowania

  1. Pomidory – skrop pomidory oliwą z oliwek i przypraw pieprzem. Piecz 8-10 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostaw w cieple, a przed podaniem udekoruj bazylią.
  2. Grzyby – podsmaż grzyby na maśle przez 2-3 minuty, następnie dodaj czosnek i szczypiorek. Trzymaj na ogniu, aż grzyby zmiękną. Pozostaw w cieple.
  3. Jajka – roztop masło na patelni, jajka ubij ze śmietanką i wlej na patelnię. Smaż do lekkiego ścięcia. Przypraw i posyp szczypiorkiem.
  4. Przygotuj trójkątne placki ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj 3 placki na osobę, każdy z innym z przygotowanych wcześniej dodatków.

Smacznego!