Sałatka z pieczonymi batatami i grillowaną kukurydzą

  • Sałatka z pieczonymi batatami i grillowaną kukurydzą

Sałatka z pieczonymi batatami i grillowaną kukurydzą

Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 30 minut

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 220C. Wyłóż pergamin na blasze. Rozłóż na nim kostki z batatów. Wymieszaj płatki chili z oliwą z oliwek, pieprzem i solą, a następnie skrop ziemniaki. Potrząśnij by równomiernie obtoczyć w oliwie i piecz przez  25-30 minut, mieszając regularnie.
2. W międzyczasie namocz cebulę w wodzie i pozostaw na 5 minut by zmiękła. Rozgrzej grill lub patelnię grillową i opiekaj kukurydzę przez około 10 minut, przewracając regularnie do momentu, aż zmięknie. Użyj noża by oddzielić kukurydzę od kolby.
3. Rozłóż na talerzu liście sałaty, fasolę, awokado i pomidorki. Dodaj kostki z batatów, kukurydzę i odsączoną cebulę.
4. Wymieszaj składniki dressingu i dodaj do sałaty. Oprósz posiekaną kolendrą i podawaj z ćwiartkami limonki.