Rösti zapiekane w sosie beszamelowo - serowym

  • Rösti zapiekane w sosie beszamelowo - serowym

Rösti zapiekane w sosie beszamelowo - serowym

Sposób przygotowania:

Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę, rozcieńczamy mlekiem i mieszając, doprowadzamy do wrzenia, aż do uzyskania konsystencji sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Placki ziemniaczane  smażymy w tłuszczu wg przepisu na opakowaniu. Następnie polewamy röstiko sosem beszamelowym, posypujemy wiórkami sera i zapiekamy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 15-18 min do zarumienienia. Po zapieczeniu posypujemy siekaną natką pietruszki.

Dobra rada:

Na 5-7 minut przed końcem zapiekania możesz posypać placki ziemniaczane delikatnie tartą bułką - będą wówczas fajnie i apetycznie rarumienione na wierzchu.