Rösti z dynią i polędwiczką wieprzową

  • Rosti z dynia i polędwiczka wieprzowa

Rösti z dynią i polędwiczką wieprzową

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę wieprzową pokroić w dużą kostkę. Mięso naciąć w kilkunastu miejscach ostrym nożem i w otwory wcisnąć czosnek.

Natrzeć solą i pieprzem. Zalać smalcem, aby mięso było całkowicie zanurzone.

Piec w piekarniku przez ok. 10 godz. w temp. 85 °C. Pozostawić do ostygnięcia w sosie własnym i tłuszczu (konfitowanie).

Następnie mięso wyjąć z tłuszczu, podsmażyć. Mięso powinno nabrać takiego samego koloru jak sos. Sos z mięsa gotować do momentu, aż sos zredukuje się. Dodać odrobinę masła, aby zagęścić sos.

Dynia: Oczyścić, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać dynię. Dusić. Doprawić octem, cukrem, solą, oraz pieprzem do smaku. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki.

Podawać ze świeżo usmażonymi mini przekąski ziemniaczanymi   Rösti Bites AVIKO.