Rolada wołowa z czerwoną kapustą i pigwą w sosie czekoladowo-orzechowym

  • Rolada wołowa z czerwoną kapustą i pigwą w sosie czekoladowo-orzechowym

Rolada wołowa z czerwoną kapustą i pigwą w sosie czekoladowo-orzechowym

Sposób przygotowania:

Wołowinę ułożyć tak, aby powstał duży prostokąt, posmarować musztardą i przyprawić do smaku, a następnie ułożyć na niej plasterki boczku, pokrojone śliwki oraz ziemniaczki Aviko przekrojone na pół. Na koniec wszystko obsypać posiekaną natką pietruszki. Mięso zwinąć w roladę i związać, aby podczas pieczenia rolada nie rozpadła się. Mięso najpierw smażymy na patelni, z każdej strony, na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie wstawiamy do pieca (120°C) na 180 minut.

Sos: Czekoladę rozpuścić w sosie pieczeniowym i zagęścić mąką kukurydzianą. Roladę polać przygotowanym sosem po 150 minutach pieczenia. 

Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do gotującej się czerwonej kapusty, następnie dodać galaretki z pigwy i doprawić do smaku. Ziemniaczki Aviko gotować na parze przez 8 min w temperaturze 100°C, a następnie dodać sól, pokruszone orzechy, pietruszkę oraz skórkę z cytryny.

Dobra rada:

Możesz poeksperymentować ze smakiem rolady - wykorzystaj musztardę francuską, lub np. dodaj/natrzyj mięso wyciśniętym przez praskę czosnkiem.