make_a_mash

Puree w roli głównej

Składniki

  • 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 8 zielonych szparagów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g parmezanu
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka świeżego chrzanu
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka szczypiorku z kwiatami
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Pokrój pomidory w kostkę do infuzji pomidorowej. Drobno posiekaj czosnek. Wyczyść cytrynę. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów.
  2. Wrzuć pomidory z połową czosnku i 75 ml wody do rondla. Podgrzewaj pomidory przez około 5 minut, aż powstanie gęsty puree. Zmniejsz ogień i dopraw 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
  3. Posmaruj szparagi 2 łyżkami oliwy z oliwek. Grilluj szparagi na grillu lub na patelni grillowej przez 5 minut, aż będą al dente. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Zetrzyj ser. Posyp 4 łyżkami parmezanu na grillu lub na suchej patelni. Pozwól serowi się stopić i upiec na chrupiące ciastko. Odstaw chrupiący ser do ostygnięcia. Drobno posiekaj bazylię i szczypiorek.
  5. Wymieszaj żółtka z puree ziemniaczanym. Dopraw puree najpierw infuzją pomidorową, a następnie pozostałym parmezanem i czosnkiem, chrzanem, bazylią, solą i pieprzem.
  6. Nałóż puree ziemniaczane na 4 duże talerze, formując 4 quenelle. Na wierzchu ułóż grillowane szparagi. Posyp szczypiorkiem i kwiatami szczypiorku. Zetrzyj skórkę z cytryny do smaku i dodaj chrupiący parmezan. Beurre noisette nałóż łyżką wokół puree i podawaj.

Wskazówka: Przygotuj dużą ilość infuzji pomidorowej, aby zawsze mieć pod ręką smaczną bazę do szybkiego i łatwego przygotowania pysznego puree.