
Pikantny zestaw przekąsek podany z domowym guacamole, czekoladowym mole poblano i redukcją syropu klonowego z sezamem
Składniki
na 10 porcji
- Pikantne przekąski serowe w panierce z nachos Aviko – 50 szt. (ok. 1,4 kg)
- Czarne nuggetsy z serem cheddar i papryczką jalapeño Aviko – 60 szt. (ok. 1,2 kg)
- Nuggetsy z serem i sosem habanero Aviko – 60 szt. (ok. 1,2 kg)
- 2 duże awokado
- ½ główki czosnku
- 2 papryczki cayenne
- 100 g czerwonej cebuli
- 10 ml oliwy z oliwek
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 10 g soli
- 50 g cukru
- ½ wędzonego chili chipotle
- 10 g kardamonu
- 10 g cynamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- ½ saszetki kminu rzymskiego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 80 ml syropu klonowego
- 80 g sezamu (biały i czarny)

Sposób przygotowania
- Usmaż wszystkie przekąski Aviko według instrukcji na opakowaniu.
- Awokado obierz, wyciągnij łyżką miąższ i połącz z siekanym czosnkiem, papryczką cayenne i drobno pociętą czerwoną cebulą. Całość dopraw solą i oliwą.
- Aby zrobić czekoladowe mole, podgrzej przecier pomidorowy, dopraw solą i cukrem, a następnie zblenduj z wcześniej zmielonymi: wędzonym chili, kardamonem, gałką muszkatołową, cynamonem, kminem rzymskim oraz czekoladą. Nie podgrzewaj sosu, aby nie roztemperować czekolady.
- Syrop klonowy zredukuj na patelni i pod koniec wsyp sezam.
- Układaj przekąski Aviko na desce, a sosy przelej w kokilki.
- Opcjonalnie: udekoruj pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Smacznego!