Pikantne cząstki ziemniaka z szaszłykiem drobiowym ze śliwkami

  • Pikantne cząstki ziemniaka z szaszłykiem drobiowym ze śliwkami

Pikantne cząstki ziemniaka z szaszłykiem drobiowym ze śliwkami

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty (szklanka pomidorów, tabasco, rozgnieciony czosnek, kolendra, miód, olej) połączyć ze sobą i przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy przez kilka godzin. Cebulę kroimy w cząstki, boczek kroimy w kostkę tej samej wielkości. Składniki sałatki (pomidory, ogórek) kroimy w 1 cm kostkę, mieszamy z sosem winegret i odstawiamy w chłodne miejsce. Kurczaka odsączamy z marynaty i nakłuwamy na patyk na przemian z boczkiem, śliwkami i cebulą (na 10 dużych patyków). Smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu.  Pikantne cząstki ziemniaka smażymy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z sałatką z pomidorów i świeżego ogórka.

Dobra rada:

Możesz zastąpić pikantne cząstki ich innymi odmianami lub innymi specjalnościami, np. talarkami (2 smaki).