Pierś z kurczaka w czerwonym winie z gratinami

  • Pierś z kurczaka w czerwonym winie z gratinami

Pierś z kurczaka w czerwonym winie z gratinami

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyścić, posolić, popieprzyć. Usmażyć na mocnym ogniu z obu stron. Odstawić na bok. Na tej samej patelni zrumienić boczek. Dodać masło. Dodać startą marchewkę. Smażyć aż do momentu karmelizacji. Dodać pietruszkę oraz cebulę. Zeszklić cebulę.

Smażyć, następnie dodać koncentrat pomidorowy, zalać winem (1/2). Smażyć do momentu, aż wyparuje sos. Wlać resztę wina oraz rosół. Włożyć pierś z kurczaka. Dusić do miękkości. Wyjąć mięso. Gotować do momentu, aż sos się zredukuje. Scedzić. Wsypać starty piernik w celu zagęszczenia sosu.

Podawać ze smażonymi grzybami i Gratinami z serem Ementaler i śmietanką.

Dobra rada

Gratins Cream & Cheese mozesz zastapic Gratinami Tradycyjnymi typu "home-made" lub Mini gratinami ziemniaczanymi z serem.