Letnia sałatka z fasoli z zapiekanym ziemniakiem

  • letnia salatka z jacket potato

Letnia sałatka z fasoli z zapiekanym ziemniakiem

 

Sposób przygotowania:

Piec konwekcyjny nastawić na 100 stopni (100% para wodna).  Ziemniaki w mudurkach wstawić na 7-10 minut.

Paski boczku wytopić i osuszyć. Cebulę zeszklić. Dodać pomidory i paprykę. Fasolę i ananasa odcedzić (sok z ananasa zachować). Ananasa krótko podgrzać.

Z oleju i soku ananasa przyrządzić sos. Przyprawić solą i pieprzem. Sałatę zmieszać z sosem i położyć na talerz. Następnie położyć mieszankę z fasolki, ananasa, pomidora i papryki. Paski boczku położyć na górę.

Na ziemniaka można położyć jedną łyżkę śmietany.

Dobra rada

Możesz też podać to danie z różnymi sosami do wyboru. Nie zapomnij o podaniu na stół soli - najlepiej morskiej, grubo mielonej!