Kurczak typu jerk ze słodkimi frytkami z batatów

  • Kurczak typu jerk ze słodkimi frytkami z batatów

Kurczak typu jerk ze słodkimi frytkami z batatów

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połącz przyprawy, aby uzyskać tzw. mieszankę "jerk" i dokładnie wetrzyj ją w filety z kurczaka. Rozgrzej nieco oleju na patelni i obsmaż każdy kawałek kurczaka, aż będzie złocisty z każdej strony. Dodaj sos worcester i smaż jeszcze przez 2 minuty. Kiedy kawałki mięsa nabiorą brązowego koloru, umieść je na blasze, spryskaj odrobiną oliwy z oliwek, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Przygotuj słodkie frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój kurczaka pod kątem na paski o grubości około 1,5-2 cm i podwaj razem z frytkami. Dodaj kilka szparagów ze słoika.

Dobra rada:

Danie idealnie smakuje z majonezem - najlepiej dodatkowo wzmocnionym aromatem wędzarniczym.