Jajka po benedyktyńsku z okrągłymi plackami z grubo tartych ziemniaków Aviko

  • Jajka po benedyktyńsku z okrągłymi plackami z grubo tartych ziemniaków Aviko

Jajka po benedyktyńsku z okrągłymi plackami z grubo tartych ziemniaków Aviko

Sposób przygotowania

1. Przygotuj okrągłe placki ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsącz nadmiar tłuszczu.

2. W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zamieszaj wodę łyżką, żeby wytworzyć wir i wbij jajko. Nie dopuszczając do wrzenia, formuj jajko w kulę, dopóki białko się nie zetnie, pilnując jednocześnie, żeby żółtko pozostało płynne. Powtórz dla wszystkich jajek.

3. Odsącz jajka na ręczniku papierowym.

4. Połóż okrągłe placki ziemniaczane na talerzach, następnie plastry prosciutto i jajka w koszulkach. Całość polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem.

Smacznego!