Jajka po benedyktyńsku z gratinem z batatów

  • Eggs Benedict with Sweet Potato Gratin

Jajka po benedyktyńsku z gratinem z batatów

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj gratiny z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W garnku zagotuj wodę, następnie zmniejsz ogień. Do wody dodaj ocet.

3. Wybij jajka do 2 kokilek. Delikatnie zamieszaj wodę, żeby wprawić ją w ruch, a następnie powoli wlej na nią jajka.

4. Gotuj przez 2,5 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby jajka nie przywarły do garnka.

5. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i połóż na papierowym ręczniku, żeby obeschły.

6. Umieść gratiny z batatów na środku talerzy.

7. Na każdym gratinie połóż plasterek szynki, a na górze jajko.

8. Na całość nałóż sos holenderski, posyp posiekanym szczypiorkiem I szczyptą wędzonej papryki.

Smacznego!