grzybowy_nalesnik_z_bekonem_kielbasa_i_plackami_rosti_aviko

Grzybowy naleśnik z bekonem, kiełbasą i plackami rösti

Składniki

na 10 porcji

  • 20 trójkątnych placków typu rösti Aviko – wariant do frytownicy lub do piekarnika/konwekcji
  • 150 g mąki
  • 30 g roztopionego masła plus dodatkowe masło lub olej do smażenia
  • 2 jaja
  • 350 ml mleka
  • 150 g pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plasterki i podsmażonych
  • 20 plastrów bekonu
  • 10 kiełbasek
  • keczup lub brązowy sos
grzybowy_nalesnik_z_bekonem_kielbasa_i_plackami_rosti_aviko

Sposób przygotowania

1. Zacznij przygotowanie ciasta naleśnikowego od roztrzepania jajek, połączenia ich z roztopionym masłem, a następnie z mlekiem.

2. Do miski wsyp mąkę i powoli dodawaj płynną masę z jajek, masła i mleka, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dodaj grzyby i odstaw ciasto.

3. Podsmaż bekon i kiełbaski i przygotuj trójkątne placki ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzymaj w cieple do momentu złożenia całego dania.

4. Rozgrzej patelnię, dodaj masło lub olej do smażenia.

5. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, wylej ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki na złoty kolor.

6. Do każdego naleśnika włóż 2 trójkątne placki ziemniaczane Aviko, 2 plastry bekonu i kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Podawaj z keczupem lub musztardą.

Smacznego!