Greckie Mezze
SKŁADNIKI
AVIKO
8 Chicken Pops
8 Cheez Onion Rings
300 g frytek Grip 'n Dip
POZOSTAŁE
12 daktyli bez pestek
1 porcja prażonych winogron*
1 porcja grillowanych bakłażanów z czosnkiem i ziołami*
4 grillowane kotlety jagnięce*
2 kawałki greckiej pity
SOSY
1 porcja tzatziki*
1 porcja ubitej fety
*PRAŻONE WINOGRONA - 4 PORCJE
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Podziel 1 kiść 600 g (małych) winogron na mniejsze kiście i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop winogrona oliwą z oliwek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż nabiorą intensywnego smaku i soczystości. Pozostaw winogrona do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowuj pod przykryciem w lodówce.
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI - 4 PORCJE
Pokrój 300 gramów (mini) bakłażanów. Polej je 3 łyżkami oliwy z oliwek i grilluj na patelni grillowej lub na grillu. Przechowuj grillowane bakłażany pod przykryciem w chłodnym miejscu.
*GRILLOWANE KOTLETY JAGNIĘCE - 8 SZTUK
Osusz na ręczniku papierowym 8 kotletów jagnięcych. Posmaruj kotlety cienko oliwą z oliwek z obu stron i posyp solą i pieprzem.
Grilluj kotlety jagnięce przez 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj na gorąco.