francuskie-smaki

Francuskie smaki

CHIC CHARCUTERIE

SKŁADNIKI

AVIKO

6 Cheez Onion Rings
6 Cheezy Black Nuggets
6 Chicken Pops
300 g frytek ze słodkich ziemniaków

POZOSTAŁE

1 porcja tatara wołowego*
1 bagietka na zakwasie*
50 g szynki
75 g pasztetu (wiejskiego)
100 g sera brie
1 schłodzony mini quiche
2 świeże figi
50 g korniszonów

SOSY

50 g majonezu truflowego
1 porcja chutney figowego*
1 porcja kremu estragonowego*

francuskie-smaki

*TATAR ZE STEKA - 4 PORCJE

Pokrój 500 g polędwicy w drobną kostkę nie większą niż 3 mm.

Aby przygotować dressing, wymieszaj 2 żółtka z 1 łyżeczką musztardy. Wymieszaj z 6 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dodaj 1 małą drobno posiekaną szalotkę, 1 drobno posiekany mały korniszon, 2 łyżeczki grubo posiekanych kaparów i 1 gałązkę drobno posiekanej natki pietruszki. Przechowuj dressing i tatar pod przykryciem w lodówce. Tuż przed podaniem, polej tatara dressingiem i dopraw solą i pieprzem. 

*TOSTY NA ZAKWASIE - 4 PORCJE

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Pokrój cienkie kromki z 1 bagietki na zakwasie i umieścić na blasze do pieczenia. Skrop kromki odrobiną oliwy z oliwek. Opiekaj w rozgrzanym piekarniku aż będą złotobrązowe i chrupiące. 

*FIG CHUTNEY - 4 PORCJE

Pokrój 500 gramów świeżych fig i 100 gramów suszonych śliwek na małe kawałki. Wymieszaj figi z suszonymi śliwkami , 200 g cukru, 150 ml białego octu winnego, octu balsamicznego, 2 drobno posiekanymi szalotkami, 1 łyżeczką mielonego cynamonu i listkami tymianku. 

Zmniejsz ogień i pozwól, aby chutney zredukował się do konsystencji dżemu (ok. 30-45 minut). Przełóż chutney do czystego słoika, pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w lodówce.