Sposób przygotowania:
Żurawinę myjemy i drylujemy. Gruszki obieramy. Gruszki, szalotkę i żurawinę kroimy w kostkę. 40 ml oleju rzepakowego rozgrzewamy w garnku i wrzucamy tam szalotkę. Następnie dodajemy do szalotki żurawinę, a na końcu gruszkę i dusimy. Następnie dodajemy ocet winny, 200 ml wody i brązowy cukier. W razie potrzeby można dodać soli. Następnie gotujemy wszystko przez 15 minut na słabym ogniu, ale nie pod przykryciem.
Szaszłyki z cielęciny: Mięso kroimy na 30 medalionów o grubości 30 g. Boczek kroimy na 20 kawałków o grubości 20 g. Każdą paprykę i cebulę kroimy na 20 kawałków. Następnie wszystko na przemian wkładamy na patyk do szaszłyków. Wkladamy szaszłyki do piekarnika i pieczemy, aż mięso będzie miękkie.
Gratiny przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Dobra rada:
Zamiast papryki i cebuli możesz w szaszłykach zastosować cukinię lub bakłażana oraz np. pieczarki. Zamiast cielęciny możesz użyć np. krewetek lub kurczaka.