Filet z kurczaka z serem ricotta i ziemniaczkami w pesto

  • Filet z kurczaka z serem ricotta i ziemniaczkami w pesto

Filet z kurczaka z serem ricotta i ziemniaczkami w pesto

Sposób przygotowania:

Ser ricotta połączyć z koprem włoskim, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi, żółtkiem i bazylią oraz całość doprawić solą i pieprzem. Filet z kurczaka podzielić na 10 porcji, na każdej z nich ułożyć mieszankę serową i piec w piekarniku przez 15-20 minut w 185°C. Ziemniaczki połączyć z pesto, miodem i oliwą z oliwek, solą morską i pieprzem, a następnie pozostawić w powstałej marynacie na minimum 30 minut. Następnie ułożyć ziemniaki na blasze i piec w piekarniku 15-20 minut, w temperaturze około 185°C.

Dobra rada:

Danie możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, używając zamiast filetu z kurczaka plastra cukinii lub bakłażana (około 1 cm).