Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na kawałki i doprawiamy pokruszonym liściem laurowym, skórką z cytryny, solą, pieprzem i odstawiamy na 30 min. Mieszamy piwo, mąkę, sól, pieprz cayenne i odstawiamy na 20 min, następnie oczyszczamy rybę z liści i zanurzamy w piwnym cieście. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Oliwę i sok z cytryny ucieramy z czosnkiem i mieszamy z pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Cząstki ziemniaka ze skórką smażymy według przepisu na opakowaniu. Całość podajemy z gorącymi cząstkami ziemniaka.
Dobra rada:
Spróbuj własnych wariacji - możesz zastąpić dorsza inną rybą, lub też podać ją z innymi specjalnościami ciętymi, np. talarkami lub cząstkami z czosnkiem i ziołami.