Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane podgrzewać 20 min. na blasze GN w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C, w termoobiegu.
Pierś z kurczaka przyprawić i podsmażyć na patelni podlanej olejem rzepakowym. Następnie odstawić do ostygnięcia i pokroić w plasterki.
Liście sałaty pokroić w szerokie paski. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Boczek roztopić na patelni na średnim ogniu i podsmażyć do postaci chrupiącej.
Placki ziemniaczane cienko pokryć twarogiem i przekroić na połówki. 5 półkrążków placków ziemniaczanych pokryć warstwowo plasterkami piersi z kurczaka i pomidorów. Następnie ułożyć warstwowo liście sałaty i przybrać chrupiącymi kawałkami boczku. Pozostałe półkrążki placków ziemniaczanych nałożyć stroną pokrytą twarogiem w dół. Ścisnąć lekko powstałe w ten sposób kanapki za pomocą drewnianych łopatek.
Dobra rada:
Z użyciem placków ziemniaczanych da się przyrządzić wiele innych rodzajów kanapek.