Burger z jelenia z łopatką wołową, grzybami i ogórkami konserwowymi

  • Deer burger

Burger z jelenia z łopatką wołową, grzybami i ogórkami konserwowymi

Sposób przygotowania:

Zagotuj bulion i zostaw na małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzej masło. Przypraw łopatkę wołową pieprzem i solą. Po usunięciu pianki z masła, połóż łopatkę w całości na patelni. Obsmaż mięso na brązowo, a następnie dodaj cebulę, czosnek i liść laurowy. Zalej całość bulionem i winem i duś na małym ogniu 2-3 godziny. Podczas duszenia uzupełniaj płyn. Zdejmij mięso z patelni, pokrój na małe kawałki i umieść z powrotem na patelni, mieszając z sosem, który na niej pozostał. W misce wymieszaj dziczyznę z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, musztardą, pieprzem i solą. Uformuj 10 burgerów tej samej wielkości. Przygotuj frytki Aviko Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podgrzej na patelni łyżkę oliwy i trochę masła i smaż burgery po 3 minuty z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Na tej samej patelni usmaż grzyby, dopraw pieprzem i solą. Złóż danie w następujący sposób:

• posmaruj spód bułki sosem majonezowo-musztardowym

• połóż rukolę i grzyby

• połóż gorący burger

• rozłóż na nim plasterki ogórków i kawałki łopatki

• przykryj wierzch bułką i podawaj z frytkami Aviko Pure & Rustic

Smacznego!