Sposób przygotowania:
Przepłucz ciecierzycę zimną wodą. W robocie kuchennym wymieszaj na gładką masę ciecierzycę, czosnek, paprykę w proszku, kumin, sól i oliwę z oliwek. Na koniec do hummusu dodaj świeżą kolendrę tak, żeby nie została zbyt mocno rozdrobniona. Dopraw pieprzem i solą. Przełóż hummus do osobnego naczynia. Pokrój łososia na kawałki i umieść w robocie kuchennym. Dodaj dymkę, skórkę i sok z limonki, papryczki chili, bułkę tartą i sól. Mieszaj do uzyskania zwartej masy. Na koniec dodaj szczypiorek. Przygotuj frytki Aviko Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, z masy łososiowej uformuj 10 równych burgerów i smaż je na średnim ogniu przez około 3 minuty z jednej strony. W międzyczasie podsmaż na patelni szparagi. Odwróć hamburgery i smaż przez kolejne 2 minuty do uzyskania złotobrązowego koloru. Złóż danie w następujący sposób:
• posmaruj spód bułki hummusem
• połóż rzeżuchę
• połóż gorący burger z łososia
• na burgerze rozłóż szparagi i plasterki cebuli
• dodaj majonez wasabi
• przykryj wierzch bułką i podawaj z frytkami Aviko Pure & Rustic
Smacznego!