Bezglutenowe Fish & Chips

  • Bezglutenowe Fish & Chips

Bezglutenowe Fish & Chips

Sposób przygotowania:

Rozbij i rozdziel jajka - żółtka do dużej miski, a białka do mniejszej. Ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj mąkę, cider lub piwo, sól i wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj tak, aby otrzymać ciasto o konsystencji jogurtu (dodaj odrobinę mąki lub cider-a w razie konieczności). W dużym garnku lub patelni rozgrzej około 1 centymetrową warstwę oleju do temperatury około 170°C and 180°C (jeśli nie masz termometru, użyj odrobiny ciasta do sprawdzenia temperatury - po wrzuceniu na rozgrzany olej powinno delikatnie trzaskać). Pokrój filety rybne na kawałki, które zmieszczą się w garnku lub na patelni. Zamocz każdy kawałek ryby w cieście tak, aby dokładnie pokrył się nim z każdej strony. Bardzo ostrożnie, przy pomocy szczypiec lub łyżki cedzakowej, umieść każdy kawałek w oleju. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż ciasto będzie złociście przyrumienione. Przygotuj frytki Super Crunch zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z puree z groszku, ulubionym sosem oraz przyrumienionymi frytkami.

Dobra rada:

Aby danie było 100% bezglutenowe, użyj czerwonego wina lub białego octu winnego.