100% Roślinne tapas
SKŁADNIKI
AVIKO
8 Plant-Based Chicken pops
8 Plant-Based Chili Cheezz Nuggets
300 g Sweet Potato Fries
POZOSTAŁE
½ awokado
1 porcja prażonej ciecierzycy*
100 g fasoli edamame
75 g solonych migdałów
75 g oliwek (czosnkowych)
SOSY
75 g muhammary warzywnej
1 porcja warzywnego aioli z limonką*
1 porcja warzywnego kokosowego zatziki*
*PIECZONA PIKANTNA CIECIERZYCA - 4 PORCJE
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przepłucz 500 g ciecierzycy z puszki na sicie. Rozłóż ją na czystej ściereczce i osusz. Usuń luźne łuski. Wymieszaj ciecierzycę z 1 łyżką oliwy z oliwek, 1 łyżeczką wędzonej papryki, 1 łyżeczką mielonego curry, 1 łyżeczką mielonego czosnku i solą do smaku. Rozłóż ciecierzycę na blasze do pieczenia i piecz przez 30-35 minut, aż będzie chrupiąca i złocista.
Ostudź ciecierzycę i przechowuj w szczelnym pojemniku.
*KOKOSOWE ZATZIKI - 4 PORCJE
Wymieszaj 500 g jogurtu kokosowego z 3 drobno startymi ząbkami czosnku i 3 grubo startymi mini ogórkami. Dopraw tzatziki solą i pieprzem. Przechowuj tzatziki w czystym słoiku w lodówce