Sposób przygotowania:
1. Niewielką patelnię rozgrzewamy, dodajemy boczek i smażymy 2-3 minuty, aż będzie chrupiący, a na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki tłuszczu. Boczek osuszamy papierowym ręczniczkiem, aby usunąć jak najwięcej tłuszczu. Boczek obracamy i smażymy z drugiej strony do momentu, aż pojawią się pęcherzyki tłuszczu i znów osuszamy z tłuszczu. Boczek zdejmujemy z patelni i odkładamy do ostygnięcia, patelnię wycieramy papierowym ręczniczkiem.
2. Liście boćwiny wkładamy do miski na tyle dużej, aby umożliwiała wymieszanie sałatki. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i przecier czosnkowy łączymy ze sobą w małej miseczce i ubijamy.
3. Patelnię ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy oliwę połączoną z octem i czosnkiem, podgrzewamy do zagotowania, następnie niezwłocznie wylewamy na szpinak i mieszamy, potrząsając miską. Gotowe danie podajemy na talerzu.
4. Mini przekąski Rösti Bites przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Oliwki i pomidory kroimy na pół, układamy na wierzchu sałatki, dodajemy przekąski Rösti Bites. Całość posypujemy wiórkami sera feta i podajemy.
Dobra rada:
Liście boćwiny możesz zastąpić szpinakiem.