Łososiowe burgery z sosem z mango

  • Łososiowe burgery z sosem z mango

Łososiowe burgery z sosem z mango

Sposób przygotowania:

Bułeczki:

Trójkątne placki ziemniaczane piec w piekarniku 15 - 20 min. w temp. 220°C. 

Kotleciki:

Chleb tostowy zmiękczyć w chłodnej wodzie. Cebulę i filet z łososia pokroić na bardzo drobną kostkę lub wolfen. Chleb tostowy dobrze odsączyć przez wyciśnięcie wody i wymieszać z pozostałymi składnikami kotlecików, po czym przyprawić. Uformować 10 kotlecików i usmażyć je na brązowo-złocisty kolor z obu stron, na patelni podlanej olejem rzepakowym.

Sos (salsa):

Do sosu pokroić na drobne kawałki miąższ owocu mango, dymkę i strąki papryki ostrej. Wszystko dobrze rozmieszać i doprawić. 

Sposób złożenia:

Ugnieść awokado i rozsmarować na dolnych połówkach trójkątnych placków ziemniaczanych. Nałożyć kotleciki, przybrać sosem salsa i sałatą zieloną, po czym nałożyć górne połówki.

Dobra rada:

Inne sposoby podawania burgerów

1. Burgery z jagnięciny z czerwonym dipem curry

2. Burgery wegetariańskie ze smażonymi twardziakami jadalnymi i śmietaną ze szczypiorkiem

3. Cheeseburger z goudą, cheddarem i serem pleśniowym