Sposób przygotowania:
Bułeczki:
Trójkątne placki ziemniaczane piec w piekarniku 15 - 20 min. w temp. 220°C.
Kotleciki:
Chleb tostowy zmiękczyć w chłodnej wodzie. Cebulę i filet z łososia pokroić na bardzo drobną kostkę lub wolfen. Chleb tostowy dobrze odsączyć przez wyciśnięcie wody i wymieszać z pozostałymi składnikami kotlecików, po czym przyprawić. Uformować 10 kotlecików i usmażyć je na brązowo-złocisty kolor z obu stron, na patelni podlanej olejem rzepakowym.
Sos (salsa):
Do sosu pokroić na drobne kawałki miąższ owocu mango, dymkę i strąki papryki ostrej. Wszystko dobrze rozmieszać i doprawić.
Sposób złożenia:
Ugnieść awokado i rozsmarować na dolnych połówkach trójkątnych placków ziemniaczanych. Nałożyć kotleciki, przybrać sosem salsa i sałatą zieloną, po czym nałożyć górne połówki.
Dobra rada:
Inne sposoby podawania burgerów
1. Burgery z jagnięciny z czerwonym dipem curry
2. Burgery wegetariańskie ze smażonymi twardziakami jadalnymi i śmietaną ze szczypiorkiem
3. Cheeseburger z goudą, cheddarem i serem pleśniowym