Znajomość wydajności produktowych i korzystanie z nich może przyczynić się do oszczędności w biznesie i optymalnego doboru oferty do oczekiwań.
Poznaj podstawowe rodzaje wydajności produktów Aviko oraz ich praktyczne zastosowanie!
Wydajność wagowa:
• to różnica wagowa między produktem zamrożonym, a
usmażonym
• podczas smażenia produkt zamrożony "traci na wadze" - efekt
parowania wody
• im mniejsza różnica wagowa, tym większa korzyść dla
gastronomika, który kupuje produkt mrożony
Przykłady wydajności wagowej:
Frytki:
• frytki Turbo PLUS - 90% wydajności wagowej
• frytki Premium/Classic - 75% wydajności wagowej
• B Brand fries - 60% wydajności wagowej
Specjalności cięte:
• Pom Sautees/talarki - 80% wydajności wagowej
• Jacked Wedges/cząstki ziemniaka ze skórką - 82% wydajności
wagowej
• Zig Zag wegdes/karbowane cząstki ziemniaka - 84% wydajności
wagowej
Wydajność ilościowa:
• występuje w przypadku policzalności produktu na sztuki, np.
kulki ziemniaczane
• niezależnie czy jest to produkt zamrożony, czy usmażony nie
zmienia się ilość sztukowa
* na każdym talerzu znajduje się 100 gram gotowego produktu
Przykłady wydajności ilościowej:
Specjalności puree:
• Placki ziemniaczane (25 szt w opakowaniu, 1 szt = ok. 60
g)
• Kuleczki (360 ± 6% szt w opakowaniu, 1 szt = ok. 7 g)
• Krokiety (100 ± 9% szt w opakowaniu, 1 szt = ok. 24 g)
Wydajność objętościowa:
• szczególnie istotny rodzaj wydajności w przypadku serwowania
dania na talerzu
• chodzi o efekt optycznego zapełnienia talerza przez odpowiednio
dobrany produkt
* na każdym talerzu znajduje się 100 gram gotowego produktu
Przykłady wydajności objętościowej:
Frytki o różnym cięciu:
• 100 g frytek prostych, karbowanych lub cienkich typu fast
food
• ta sama gramatura frytek
• optycznie najbardziej wypełniony jest talerz z frytką cienką
typu fast food
Wydaność czasowa:
• każdy produkt przygotowuje się wg czasu określonego przez
Aviko
• w zależności od oczekiwań, formuły lokalu gastronomicznego
istnieje możliwość doboru produktu pod względem czasu
przygotowania
• np. jeśli krótki czas przygotowania produktu jest kluczowy to
najlepszą ofertą jest Turbo PLUS (90 sekund)
Przykłady wydajności czasowej:
• frytki Turbo PLUS - 90 sekund
• frytki Premium/Classic - 3-4 min
• Placki ziemniaczane - 3 min
• Gratiny - 15 min
Nasza rada
Jeśli masz wątpliwości, w jaki sposób korzystać z wydajności produktów w Twoim lokalu - skontaktuj się z Twoim Doradcą Aviko, a on pomoże Ci dobrać właściwy produkt.