Wydajność produktów

Znajomość wydajności produktowych i korzystanie z nich może przyczynić się do oszczędności w biznesie i optymalnego doboru oferty do oczekiwań.

Poznaj podstawowe rodzaje wydajności produktów Aviko oraz ich praktyczne zastosowanie!

Ściągnij PDF

Wydajność wagowa:

• to różnica wagowa między produktem zamrożonym, a usmażonym
• podczas smażenia produkt zamrożony "traci na wadze" - efekt parowania wody
• im mniejsza różnica wagowa, tym większa korzyść dla gastronomika, który kupuje produkt mrożony

 

Przykłady wydajności wagowej:

Frytki:
• frytki Turbo PLUS - 90% wydajności wagowej
• frytki Premium/Classic - 75% wydajności wagowej
• B Brand fries - 60% wydajności wagowej



Specjalności cięte:
• Pom Sautees/talarki - 80% wydajności wagowej
• Jacked Wedges/cząstki ziemniaka ze skórką - 82% wydajności wagowej
• Zig Zag wegdes/karbowane cząstki ziemniaka - 84% wydajności wagowej

 

Wydajność ilościowa:

• występuje w przypadku policzalności produktu na sztuki, np. kulki ziemniaczane
• niezależnie czy jest to produkt zamrożony, czy usmażony nie zmienia się ilość sztukowa

wydajnosc_ilosciowa

* na każdym talerzu znajduje się 100 gram gotowego produktu

 

Przykłady wydajności ilościowej:

Specjalności puree:
• Placki ziemniaczane (25 szt w opakowaniu, 1 szt = ok. 60 g)
• Kuleczki (360 ± 6% szt w opakowaniu, 1 szt = ok. 7 g)
• Krokiety (100 ± 9% szt w opakowaniu, 1 szt = ok. 24 g)

 

Wydajność objętościowa:

• szczególnie istotny rodzaj wydajności w przypadku serwowania dania na talerzu
• chodzi o efekt optycznego zapełnienia talerza przez odpowiednio dobrany produkt

wydajnosc_obje_tos_ciowa

* na każdym talerzu znajduje się 100 gram gotowego produktu

 

Przykłady wydajności objętościowej:

Frytki o różnym cięciu:
• 100 g frytek prostych, karbowanych lub cienkich typu fast food
• ta sama gramatura frytek
• optycznie najbardziej wypełniony jest talerz z frytką cienką typu fast food

 

Wydaność czasowa:

• każdy produkt przygotowuje się wg czasu określonego przez Aviko
• w zależności od oczekiwań, formuły lokalu gastronomicznego istnieje możliwość doboru produktu pod względem czasu przygotowania
• np. jeśli krótki czas przygotowania produktu jest kluczowy to najlepszą ofertą jest Turbo PLUS (90 sekund)

 

Przykłady wydajności czasowej:

• frytki Turbo PLUS - 90 sekund
• frytki Premium/Classic - 3-4 min
• Placki ziemniaczane - 3 min
• Gratiny - 15 min

 

Nasza rada

Jeśli masz wątpliwości, w jaki sposób korzystać z wydajności produktów w Twoim lokalu - skontaktuj się z  Twoim Doradcą Aviko, a on pomoże Ci dobrać właściwy produkt.