olej lub frytura nie spełnia naszych oczekiwań

  • 16 Aviko instruktie friet bakken_olie bijvullen 16 B

Olej lub  frytura używana do smażenia  ma także bardzo ważne znaczenie dla jakości finalnego produktu, jego smaku i wyglądu.

Poznaj kilka typowych błędów oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część trzecia poświęcona problemom z olejem do smażenia lub fryturą. Zapraszamy do lektury!

Ściągnij PDF

Najczęściej spotykane problemy:

 

nadmierne zużycie oleju

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt szybkie odsączanie oleju po wyjęciu koszyka z Pienienie 3 300X300 200X200produktem
  • zbyt niska temperatura oleju
  • smażenie produktu wcześniej rozmrożonego

zalecane rozwiązania

  • dokładnie osuszaj kosz z oleju
  • zwiększ temperaturę smażenia
  • smaż tylko dobrze zmrożony produkt - szok termiczny
  • nie rozmrażaj produktu i nie zamrażaj go ponownie

 

 

pieniący się olej

prawdopodobne przyczyny

  • pozostałości środków myjących we frytownicyPienienie 4 300X300 200X200
  • nadmierne rozwarstwienie oleju
  • przegrzanie się oleju
  • przeładowany koszyk frytownicy

zalecane rozwiązania

  • sprawdź procedury czyszczenia urządzeń
  • dokładnie płucz i wycieraj frytownicę po myciu
  • sprawdź termostat
  • stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)

 

 

lepkość produktów

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt gwałtowne podgrzanie oleju
  • przegrzanie olejuPienienie 300X300 200X200
  • "gorące punkty" na grzałkach frytownicy
  • rozpad struktury oleju

zalecane rozwiązania

  • podgrzewaj olej stopniowo, zapobiegając przypaleniu
  • sprawdź termostat
  • sprawdź ewentualne uszkodzenia powłoki grzałek
  • sprawdź czy wymiana oleju przebiega prawidłowo

 

 

zabrudzone i tłuste produkty

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt słabo podgrzany produktIeibiaja
  • przeładowany koszyk frytownicy
  • produkt częściowo rozmrożony

zalecane rozwiązania

  • sprawdź termostat
  • stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)
  • przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami

 

 

palenie się i dymienie tłuszczu

prawdopodobne przyczyny 

  • stary olej lub fryturaCiemny Olej 300X300 200X200
  • częściowo rozmrożony produkt
  • zanieczyszczony olej
  • przegrzanie oleju

zalecane rozwiązania

  • sprawdź praktyki wymiany oleju
  • zadbaj o poprawne magazynowanie produktów
  • filtruj lub odcedzaj olej codziennie
  • sprawdź termostat

 

 

ciemnienie oleju

prawdopodobne przyczyny 

  • solenie nad frytownicą lub przed smażeniemZabrudzenia 300X300 200X200
  • zanieczyszczony olej
  • brudny olej
  • przegrzanie oleju
  • przepracowany olej

zalecane rozwiązania

  • produkt posól dopiero po wyjęciu z frytownicy
  • filtruj lub odcedzaj olej codziennie
  • czyść frytownicę minimum raz w tygodniu
  • sprawdź termostat
  • wymieniaj tłuszcz częściej (raz na 3-5 dni)

 

 

Poznaj rozwiązania innych, typowych problemów!

Co zrobić, gdy:

  • nie jesteś zadowolony z koloru wysmażanego produktu?  kliknij tu!
  • nie jesteś zadowolony z jakości wysmażanego produktu? kliknij tu!