jakość frytek nas nie zadowala

  • 13 Aviko instruktie friet bakken_in bak storten 13 A

Zapewne zależy Ci na jakości serwowanego pożywienia - ona bowiem decyduje o sukcesie Twojego lokalu. Czasami jednak proste błędy mogą negatywnie wpływać na jakość, powodując niezadowolenie Twoje i Twoich Klientów.

Poznaj kilka typowych błędów oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część druga poświęcona JAKOŚCI wysmażanego produktu. Miłej lektury!

Ściągnij PDF

Najczęściej spotykane problemy:

produkt wiotki i tłusty

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt krótki czas smażeniaT E Uste Frytki 2 300X300 200X200
  • zbyt pełny koszyk frytownicy
  • kosz z produktem zawieszony nad olejem
  • zanieczyszczony olej
  • zbyt niska temperatura oleju
  • uszkodzony termostat frytownicy

zalecane rozwiązania

  • dostosuj czas smażenia
  • zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10)
  • produkt szybko traci chrupkość - zdejmij kosz zaraz po odsączeniu
  • dodaj świeżą fryturę lub wymień ją całkowicie
  • sprawdź temperaturę oleju specjalnym termometrem
  • przeprowadź test frytownicy

 

produkt twardy i pusty w środku

 

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt długi czas smażeniaDur
  • zbyt wysoka temperatura smażenia

zalecane rozwiązania

  • dostosuj czas smażenia
  • zmierz temperaturę oleju specjalnym termometrem

 

 

produkt posklejany

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt pełny koszyk frytownicyPosklejane Frytki 300X300 200X200 1
  • kosz nie był wstrząsany podczas smażenia
  • produkt był rozmrożony i znów zamrożony

zalecane rozwiązania

  • zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10)
  • wstrząsaj koszem podczas smażenia (co 30-40 sekund)
  • sprawdź sposób dostawy - łańcuch chłodniczy
  • przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami

 

 

zbyt niska wydajność

prawdopodobne przyczyny

  • nieostrożne obchodzenie się z produktemBjcbajah
  • złe porcjowanie

zalecane rozwiązania

  • sprawdź praktyki stosowane przez obsługę - nie rzucaj worków z produktem
  • przeszkol personel z obsługi
  • sprawdzaj wagę porcji
  • stosuj produkt o wysokiej wydajności

 

 

produkt jest za krótki

prawdopodobne przyczyny

  • nieostrożne obchodzenie się z produktemZhe
  • nieprawidłowy sposób przechowywania produktu

zalecane rozwiązania

  • sprawdź praktyki stosowane przez obsługę - nie rzucaj worków z produktem
  • przeszkol personel z obsługi
  • zadbaj o poprawne magazynowanie
  • sprawdzaj produkt przy dostawie 

 

 

słaba struktura wewnętrzna - krótki czas utrzymania chrupkości

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt krótki czas smażeniaT E Uste Frytki 300X300 200X200
  • pełen kosz pozostawiony zbyt długo nad frytownicą
  • zbyt długi czas od chwili przygotowania produktu do jego serwowania
  • serwowanie posolonego produktu

zalecane rozwiązania

  • dostosuj się do zalecanego czasu i temperatury smażenia
  • trzymaj kosz nad frytownicą tylko do jego odsączenia z oleju
  • podawaj produkt zaraz po usmażeniu
  • posolony produkt szybko traci chrupkość - podawaj produkt nieposolony

 

 

produkt jest bez smaku, jałowy

prawdopodobne przyczyny

  • zbyt wiele różnych produktów smażonych w tej samej Dgehjjjdfrytownicy
  • zbyt długi czas smażenia
  • przepracowany, zanieczyszczony olej

zalecane rozwiązania

  • smaż tylko jeden typ produktu w jednej frytownicy
  • dostosuj czas smażenia
  • dodaj świeżą fryturę lub wymień ją całkowicie

 

 

produkt pokryty kryształkami lodu

prawdopodobne przyczyny

  • produkt został rozmrożony i zamrożony ponownieBijcicjg

zalecane rozwiązania

  • sprawdź sposób dostawy - łańcuch chłodniczy
  • przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami