Powody
Głównym powodem przejścia Aviko na olej słonecznikowy jest chęć zaoferowania klientom zdrowszego rozwiązania. Poza troską o zdrowie konsumenta, stosowanie oleju słonecznikowego to proekologiczne podejście do środowiska naturalnego - olej palmowy wiąże się z wycinaniem lasów.
Zawartość tłuszczy w produktach Aviko nie ulegnie zmianie. Zmienia się jednak skład tłuszczy, na korzyść zwiększenia udziału kwasów nienasyconych, pozytywnych dla naszego zdrowia.
Co dalej?
Docelowo Aviko planuje przejście w 100% na produkcję na oleju słonecznikowym. Specjalności to pierwszy etap, z uwagi na to, że sporo z nich jest przygotowywanych w piekarniku lub piecu konwekcyjnym - gdzie nie jest dodawany żaden inny olej - czyli można w 100% wykorzystać pozytywy wynikające z produkcji na oleju słonecznikowym.
Prosto z natury
Olej słonecznikowy jest naturalnym i odnawialnym źródłem zdrowych tłuszczy. Odgrywa on dużą rolę w codziennej zbilansowanej diecie. Niezależni specjaliści potwierdzili, że produkty ziemniaczane usmażone w oleju słonecznikowym wyglądają i smakują lepiej.
Zdrowe tłuszcze
Produkcja specjalności w 100% na oleju słonecznikowym pozwoliła nam na 4-krotne obniżenie poziomu niekorzystnych kwasów nasyconych (z 50% do 12%). Efekt: redukcja poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób serca.
Wartość zdrowotna wynikająca z przejścia na olej słonecznikowy podczas produkcji w fabryce, pozostaje nadal aktywna, nawet jeśli później w lokalu gastronomicznym produkt jest smażony na oleju innym niż olej słonecznikowy. Najbardziej korzystne parametry zdrowotnościowe osiąga się:
- smażąc na oleju słonecznikowym
- przygotowując produkt w piecu konwekcyjnym lub piekarniku