frytki-we-frytownicy

Wydajność produktów - definicje i rodzaje

Znajomość wydajności produktowych i korzystanie z nich może przyczynić się do oszczędności w prowadzonym biznesie gastronomicznym i pomóc w optymalnym doborze produktów do potrzeb.

Poznaj podstawowe rodzaje wydajności produktów Aviko oraz ich praktyczne zastosowanie!

Wydajność wagowa

  • wynika z różnicy między wagą produktu zamrożonego a produktu po obróbce termicznej, np. po usmażeniu
  • podczas smażenia produkt zamrożony "traci na wadze" – efekt parowania wody
  • im mniejsza różnica między wagą produktu przed i po przygotowaniu, tym większa korzyść dla gastronomika, który kupuje produkt mrożony

Przykłady wydajności wagowej:

- frytki z linii Aviko Premium Turbo – ok. 90% wydajności wagowej

- frytki klasyczne – ok. 75% wydajności wagowej

- frytki kategorii B – ok. 60% wydajności wagowej

- talarki ziemniaczane – ok. 80% wydajności wagowej

- cząstki ziemniaka ze skórką – ok. 82% wydajności wagowej

Wydajność ilościowa

  • występuje w przypadku produktów policzalnych o stałej wadze sztuki
  • niezależnie od tego, czy jest to produkt zamrożony, czy usmażony, ilość sztuk pozostaje taka sama

Przykłady wydajności ilościowej:

- paluszki z serem mozzarella – ok. 38 szt. w paczce, 26 g/szt.

- nuggetsy z serem i sosem habanero – 52 szt. w paczce, 19 g/szt.

Wydajność objętościowa

  • szczególnie istotny rodzaj wydajności w przypadku serwowania dania na talerzu
  • chodzi o efekt optycznego zapełnienia talerza przez odpowiednio dobrany produkt

Przykład wydajności objętościowej: jeśli na 3 talerzach rozłożymy po 100 g frytek prostych 9,5 mm, frytek karbowanych i frytek cienkich typu fast food, to optycznie najlepiej wypełnionym talerzem będzie ten z frytkami cienkimi.

Wydajność czasowa

  • każdy produkt przygotowuje się w określonym przez producenta czasie
  • w zależności od oczekiwań, formuły lokalu gastronomicznego albo pory dnia (godziny szczytu) istnieje możliwość doboru produktu pod względem czasu przygotowania, np. jeśli krótki czas przygotowania produktu jest kluczowy to najlepiej sprawdzą się frytki z linii Turbo, których czas smażenia to 90-120 sekund

Jeśli masz wątpliwości, w jaki sposób korzystać z wydajności produktów lub chciałbyś się dowiedzieć, jakie produkty Aviko wybrać do typu lokalu, który prowadzisz, skontaktuj się z nami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.