frytki-z-batatow-aviko-z-serem-i-guacamole

Fast food poszerza ofertę o dania wegańskie i wegetariańskie

Wraz z popularnością diet bazujących na składnikach roślinnych, wzrasta zapotrzebowanie na produkty wegańskie i wegetariańskie. Prognozy Fitt Insider wskazywały, że do końca 2020 rynek wegański i wegetariański osiągnie wartość 5 miliardów dolarów.  W Europie pojawiają się restauracje oferujące bogaty wybór dań bezmięsnych i wygląda na to, że trend zagościł u nas na dobre. Dla właścicieli lokali gastronomicznych to szansa na zbudowanie jeszcze mocniejszych relacji z gośćmi. Biorąc pod uwagę fakt, iż 70% światowej populacji eliminuje lub ogranicza dania mięsne ze swojej diety, kluczowym dla restauratorów wydaje się dodanie opcji bezmięsnych do menu.

Zachodzące zmiany obserwujemy głównie za sprawą młodego pokolenia. Na ich decyzje zakupowe wpływają takie czynniki jak pochodzenie produktu, dobrostan zwierząt, wpływ na środowisko, jakość czy oryginalność.

Dlatego też, pomimo wysokiego popytu nie wystarczy jedynie dodać "coś" wegetariańskiego lub wegańskiego do menu, by cieszyć się dodatkowym przypływem finansów. Oryginalność menu to klucz do sukcesu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, kuchnia wegańska czy wegetariańska nie musi być pełna wyrzeczeń, a dania bez smaku - nie zawsze jest to pasta z awokado czy smoothie z selera. Fleksitarianie często sięgają po dania, które zaspokajają potrzebę delektowania się smakiem, ale jednocześnie wpisują się w "dietetyczny reżim". Pierwsze próby dodawania wegańskich i wegetariańskich opcji widać również w sieciach fast food. Wciąż jest jednak wiele miejsca na ulepszenia.

weganski-burger-warzywny-aviko-z-frytkami

Większość produktów Aviko jest wegańska, a prawie wszystkie są wegetariańskie. Znajdź je, korzystając z filtrów na stronie produktowej lub w naszej aplikacji AvikoPRO.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.