frytki-w-koszu-do-smazenia-w-restauracji

Co zrobić, gdy kolor frytek po usmażeniu nas nie zadowala

Postępujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dbasz o każdy element i szczegół procesu smażenia, a jednak... coś idzie nie tak i efekt finalny daleki jest od Twoich oczekiwań?

Poznaj kilka najczęściej występujących problemów związanych z kolorem produktów podczas smażenia oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część pierwsza w cyklu artykułów związanych z procesem głębokiego smażenia. Zapraszamy do lektury!

Frytki po usmażeniu są zbyt jasne

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt niska temperatura oleju
  • zbyt krótki czas smażenia
  • nowy olej/frytura
  • uszkodzony termostat we frytownicy
  • przepełniony koszyk frytownicy
  • produkt z młodych ziemniaków

Zalecane rozwiązania:

  • sprawdź temperaturę, zwiększ temperaturę do zalecanej
  • nie wyciągaj smażonego produktu przed upływem czasu podanego w instrukcji
  • wymień fryturę
  • przeprowadź test frytownicy
  • nie przeładowuj koszyka (1:10, 1 część frytek na 10 części oleju)

Frytki po usmażeniu są zbyt ciemne

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt długi czas smażenia
  • zbyt wysoka temperatura oleju
  • używasz starego lub brudnego oleju
  • produkt o dużej zawartości cukru

Zalecane rozwiązania:

  • skróć czas smażenia
  • zmniejsz temperaturę smażenia
  • dodaj świeży olej lub wymień na nowy

Frytki po usmażeniu mają niejednolity kolor

Prawdopodobne przyczyny:

  • przepełniony koszyk frytownicy
  • produkt o dużej zawartości cukru
  • późne zbiory ziemniaka

Zalecane rozwiązania:

  • zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10)
  • dodaj świeżą fryturę

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.