HoReCa od kuchni

  • 16 Aviko instruktie friet bakken_olie bijvullen 16 B

Co zrobić, gdy olej lub frytura nie spełnia naszych oczekiwań

Opublikowano 30/03/2016

Olej lub frytura używana do smażenia ma także bardzo ważne znaczenie dla jakości finalnego produktu, jego smaku i wyglądu. Poznaj kilka typowych błędów oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część trzecia poświęcona problemom z olejem do smażenia lub fryturą. Zapraszamy do lektury!

Najczęściej spotykane problemy:

Pobierz w pdf!

Nadmierne zużycie oleju

prawdopodobne przyczynynadmierne zużycie oleju

  • zbyt szybkie odsączanie oleju po wyjęciu koszyka z produktem
  • zbyt niska temperatura oleju
  • smażenie produktu wcześniej rozmrożonego

zalecane rozwiązania

  • dokładnie osuszaj kosz z oleju
  • zwiększ temperaturę smażenia
  • smaż tylko dobrze zmrożony produkt - szok termiczny
  • nie rozmrażaj produktu i nie zamrażaj go ponownie

Pieniący się olej

prawdopodobne przyczynypieniący się olej

  • pozostałości środków myjących we frytownicy
  • nadmierne rozwarstwienie oleju
  • przegrzanie się oleju
  • przeładowany koszyk frytownicy

zalecane rozwiązania

  • sprawdź procedury czyszczenia urządzeń
  • dokładnie płucz i wycieraj frytownicę po myciu
  • sprawdź termostat
  • stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)

Lepkość produktów

prawdopodobne przyczynylepkość produktów

  • zbyt gwałtowne podgrzanie oleju
  • przegrzanie oleju
  • "gorące punkty" na grzałkach frytownicy
  • rozpad struktury oleju

zalecane rozwiązania

  • podgrzewaj olej stopniowo, zapobiegając przypaleniu
  • sprawdź termostat
  • sprawdź ewentualne uszkodzenia powłoki grzałek
  • sprawdź czy wymiana oleju przebiega prawidłowo

Zabrudzone i tłuste produkty

prawdopodobne przyczynyzabrudzone i tłuste produkty

  • zbyt słabo podgrzany produkt
  • przeładowany koszyk frytownicy
  • produkt częściowo rozmrożony

zalecane rozwiązania

  • sprawdź termostat
  • stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)
  • przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami

Palenie się i dymienie tłuszczu

prawdopodobne przyczynypalenie się i dymienie tłuszczu

  • stary olej lub frytura
  • częściowo rozmrożony produkt
  • zanieczyszczony olej
  • przegrzanie oleju

zalecane rozwiązania

  • sprawdź praktyki wymiany oleju
  • zadbaj o poprawne magazynowanie produktów
  • filtruj lub odcedzaj olej codziennie
  • sprawdź termostat

Ciemnienie oleju

prawdopodobne przyczynyciemnienie oleju

  • solenie nad frytownicą lub przed smażeniem
  • zanieczyszczony olej
  • brudny olej
  • przegrzanie oleju
  • przepracowany olej

zalecane rozwiązania

  • produkt posól dopiero po wyjęciu z frytownicy
  • filtruj lub odcedzaj olej codziennie
  • czyść frytownicę minimum raz w tygodniu
  • sprawdź termostat
  • wymieniaj tłuszcz częściej (raz na 3-5 dni)

Poznaj rozwiązania innych, typowych problemów!

Co zrobić, gdy:

  • nie jesteś zadowolony z koloru wysmażanego produktu?  kliknij tu!
  • nie jesteś zadowolony z jakości wysmażanego produktu? kliknij tu!