HoReCa od kuchni

  • Share the fun przekąski

Ogródki restauracyjne. Korzyści, niezbędne formalności i idealne menu.

Opublikowano 24/07/2020

W sezonie letnim zdecydowaną przewagę mają te restauracje, które dysponują odpowiednio zaaranżowanym ogródkiem. Możliwość zaoferowania zjedzenia posiłku lub wypicia kawy na świeżym powietrzu to ogromny atut. Nie da się ukryć, że latem nawet te najbardziej dopracowane pod kątem wystroju lokale przegrywają ze stolikami wystawionymi na zewnątrz, a ogródki pękają w szwach. W tym sezonie można się spodziewać, że trend ten jeszcze bardziej się zintensyfikuje ze względu na restrykcje dotyczące m.in. dystansu między stolikami oraz obawy części klientów lokali gastronomicznych przed jedzeniem w zamkniętych pomieszczeniach w dużych skupiskach ludzi. Podpowiadamy, jakie korzyści niesie za sobą otwarcie przestrzeni restauracyjnej na zewnątrz oraz z jakimi formalnościami się wiąże. Jeśli jeszcze się wahasz, czy warto otworzyć w tym sezonie ogródek lub nie wiesz jak się za to zabrać – koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Korzyści wynikające z posiadania ogródka

Branża gastronomiczna powoli wraca do normalności po trudnym czasie ostrych ograniczeń spowodowanych pandemią COVID-19. I chociaż zagrożenie nadal istnieje, a otwieranie restauracji wiąże się z restrykcjami i przestrzeganiem określonych wymogów, to lokale w końcu mogą przyjmować gości stacjonarnie. Tym, z czym muszą pogodzić się restauratorzy, jest nadal ograniczona liczba miejsc w lokalach (konieczne jest zachowanie 2 m odległości między stolikami) i limit osób (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2 powierzchni). W tej sytuacji, dodatkowa przestrzeń na zewnątrz lokalu to odpowiedz na bolączkę restauratorów związaną z ograniczeniem miejsc. Jednocześnie dni są ciepłe i długie, w związku z czym wiele osób preferuje spożywanie posiłków na świeżym powietrzu. Restauratorzy, chcący przyciągnąć jak największą liczbę gości, powinni więc rozważyć zorganizowanie ogródka restauracyjnego. Podnosi on atrakcyjność restauracji i daje możliwość zwiększenia obrotów.

Kuchnia i smak mają największe znaczenie przy wyborze, jednak zawsze część gości decyduje się zajrzeć do nowej restauracji ze względu na jej wygląd i komfort pobytu. Często jest tak, że funkcjonalna, atrakcyjna przestrzeń na świeżym powietrzu jest czynnikiem decydującym o wyborze lokalu. Szczególnie teraz, gdy wiele osób nadal wstrzymuje się z odwiedzaniem lokali gastronomicznych ze względu na zagrożenia związane z koronawirusem. Ogródek i możliwość spożywania posiłków w plenerze dają poczucie bezpieczeństwa. To aspekt niezwykle ważny w czasach zmagania się ze skutkami pandemii.

Jak otworzyć ogródek restauracyjny - formalności

W tym roku restauratorzy, którzy decydują się na serwowanie posiłków na zewnątrz, mają skrócony sezon i muszą włożyć więcej wysiłku, aby przyciągnąć gości do ogródków restauracyjnych i kawiarnianych. Właściciele lokali posiadających przyległą działkę, którą da się zagospodarować i wykorzystać pod kątem ogródka dla gości, mają ułatwioną sprawę. Nieco inaczej wygląda sytuacja tych, którzy do stworzenia ogródka chcieliby wykorzystać chodnik, deptak lub inny fragment przestrzeni publicznej. Wiąże się to wówczas z uzyskaniem zgody urzędu miasta lub urzędu gminy oraz zarządcy drogi. Nie można też zapominać o szeregu wymogów technicznych, których należy przestrzegać. Między innymi istotnym jest, aby ogródek restauracyjny nie przeszkadzał w komunikacji i nie utrudniał pieszym poruszania się - powinno się zostawić 1,5 m szerokości chodnika.

Chcąc wykorzystać fragment przestrzeni publicznej, należy złożyć stosowne wnioski z dokumentacją i wnieść opłatę ustaloną w ustawie o drogach publicznych. Opłata uzależniona jest od powierzchni ogródka oraz ilości dni, w jakie będzie otwarty. Restauratorzy mają również obowiązek spełnienia wymogów sanepidu. Te jednak są takie same, jak w przypadku prowadzenia działalności w lokalu. Do wniosku o wydanie zezwolenia na prowadzenie ogródka (a konkretnie zajęcia pasa drogowego) najczęściej wystarczy dołączyć dotychczasową opinię Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej - zezwolenie na prowadzenie działalności.

Aby otworzyć ogródek gastronomiczny, należy złożyć wniosek i uzupełnić go o niezbędną dokumentację. Restaurator powinien:

  • złożyć wniosek o zajęcie pasa ruchu drogowego,
  • dołączyć plan ogródka z jego granicami,
  • uwzględnić w dokumentacji projekt organizacji ruchu (jeśli ogródek wpływa na ruch pojazdów lub pieszych),
  • załączyć opinię Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej,
  • dołączyć odpis z Krajowego Rejestru Sądowego/CEIDG - jeżeli wnioskodawca jest podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą,
  • dodać projekt aranżacji ogródka zawierający wizualizację, opis materiałów konstrukcyjnych oraz sposób montażu urządzeń.

Co istotne, nie są potrzebne dodatkowe zezwolenia umożliwiające gościom palenie tytoniu lub e-papierosów w ogródku restauracyjnym. Ogólny zakaz palenia w lokalach gastronomicznych nie obejmuje ogródków z mocy prawa. Restaurator może taki zakaz wprowadzić, ale wynika to tylko i wyłącznie z jego woli. Inaczej wygląda kwestia spożywania w ogródkach alkoholu. Zezwolenie na jego sprzedaż wskazuje bowiem precyzyjnie miejsce, w którym może się to odbywać. Jeżeli w zezwoleniu wymienia się wyłącznie wnętrze lokalu, to nie jest prawnie dopuszczalne podawanie alkoholu na zewnątrz. Nie ma jednak potrzeby występowania o nowe zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych. Istnieje możliwość modyfikacji już posiadanego i poszerzenie zapisu o teren przyległy do restauracji, kawiarni czy bistro.

Uwaga!

Nie warto ignorować kwestii formalnych i pozwoleń. Kary za ich brak mogą być nawet dziesięciokrotnie wyższe niż zwyczajowe opłaty. Biorąc pod uwagę nieduże opłaty, które należy ponieść przy składaniu wniosków, to się zwyczajnie nie opłaca. Dla przykładu - restauracja, która bez zgody rozstawiła ogródek na 15 dni na obszarze 10 m2, może zostać obciążona grzywną w wysokości 1,5 tysiąca zł. W przypadku powierzchni 100 m2 kara będzie analogicznie większa i wyniesie 15 tysięcy zł. Nie warto narażać się na kary, zwłaszcza że formalności wymagane do otwarcia ogródka gastronomicznego nie są ani skomplikowane, ani kosztowne.

Menu ogródkowe - czy powinno się różnić od standardowego?

Sezon letni sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi "na mieście". Coraz więcej osób wychodzi z domu i odwiedza lokale gastronomiczne nie dlatego, by zaspokoić głód, ale właśnie po to, by spędzić czas z rodziną czy znajomymi. Ogródki gastronomiczne są wręcz do tego stworzone. Warto rozważyć przygotowanie w swoim lokalu odpowiedniego menu, które będzie sprzyjało takim spotkaniom i wpisze się w ich luźny, towarzyski charakter. Idealną propozycją są niewielkie przekąski na jeden gryz, które można serwować w ramach jednego dużego talerza/drewnianej deski do dzielenia się.

Warto mieć na uwadze, że goście restauracji oczekują czegoś więcej niż tylko chipsów i orzeszków. Ciekawym pomysłem jest więc wprowadzenie do ogródkowego menu konceptu "Share the fun", bazującego na idei serwowania dań w postaci małych porcji, które są niezwykle łatwe w przygotowaniu, można się nimi dzielić do woli, a co istotne - opierają się na ciekawych połączeniach smaków i kształtów, wychodzących poza ramy zwykłych przekąsek. W ofercie Aviko znajdują się produkty, które z łatwością można wykorzystać do skomponowania oryginalnego talerza do dzielenia się. Ich wybór jest naprawdę ogromny! Wymienić można chociażby: pikantne przekąski kukurydziane, mini paluszki z serem mozzarella i pomidorami, nuggetsy z serem i papryką habanero, trójkąty Mac'n Cheese, krążki cebulowe (zarówno klasyczne, jak i w wariancie z chrupiącą piwną panierką) czy  szeroki wybór frytek, również tych z batatów, a to tylko część z bogatego asortymentu. Twórczy potencjał, który w nich tkwi, z pewnością zachwyci gości restauracyjnego ogródka, tym bardziej, jeżeli poda się je z autorskimi dipami i w atrakcyjnej formie - na desce czy w metalowych koszyczkach.

Podsumowując, ogródki kawiarniane i restauracyjne są miejscami bardzo chętnie odwiedzanymi przez klientów w sezonie letnim, dlatego warto zainwestować w stworzenie przestrzeni, która przyciągnie gości i wyróżni lokal na tle konkurencji. Ogródek restauracyjny zapewni klientom przyjemną atmosferę, ale również wygodę i bezpieczeństwo. Odpowiednio zaaranżowana, przemyślana przestrzeń z ciekawą ofertą menu będzie przyciągać, zachęcać, podniesie walory restauracji, a tym samym podreperuje nadszarpnięte przez pandemię finanse.