HoReCa od kuchni

  • kolor frytek jest niezadowalający

Co zrobić, gdy kolor frytek po usmażeniu nie jest satysfakcjonujący

Opublikowano 07/04/2016

Postępujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zadbałeś o każdy element i szczegół, a jednak... coś idzie nie tak i efekt finalny daleki jest od Twoich oczekiwań... No cóż... Nikt nie jest doskonały ;)))

Poznaj kilka typowych błędów oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część pierwsza poświęcona KOLOROWI wysmażanego produktu. Miłej lektury!

Ściągnij PDF

 Najczęściej spotykane problemy:

 

Produkt jest zbyt jasny                       

prawdopodobne przyczynyfrytki po usmażeniu są zbyt jasne

  • zbyt niska temperatura oleju
  • zbyt krótki czas smażenia
  • nowy olej/frytura
  • uszkodzony termostat we frytownicy
  • zbyt pełny koszyk frytownicy
  • produkt z młodych ziemniaków

zalecane rozwiązania

  • sprawdź temperaturę, zwiększ temperaturę do zalecanej
  • nie wyciągaj smażonego produktu przed  wymaganym czasem
  • zmień olej bądź fryturę
  • przeprowadź test frytownicy
  • nie przeładowuj koszyka (1:10, 1 część frytek na 10 części oleju)

 

 

Produkt jest zbyt ciemny

prawdopodobne przyczynyfrytki po usmażeniu są zbyt ciemne

  • zbyt długi czas smażenia
  • zbyt wysoka temperatura oleju
  • używasz starego lub brudnego oleju
  • produkt o dużej zawartości cukru

zalecane rozwiązania

  • skróć czas smażenia
  • zmniejsz temperaturę smażenia
  • dodaj świeży olej lub zmień na nowy
  • sezonowość produktu

 

 

Zróżnicowanie kolorystyczne

prawdopodobne przyczynyfrytki po usmażeniu mają niejednolity kolor

  • zbyt pełny koszyk frytownicy
  • produkt o dużej zawartości cukru
  • późne zbiory ziemniaka

zalecane rozwiązania

  • zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10)
  • dodaj olej lub fryturę
  • sezonowość produktu

 

 

Poznaj rozwiązania innych, typowych problemów!

Co zrobić, gdy:

  • nie jesteś zadowolony z jakości wysmażanego produktu?  kliknij tu!
  • masz problemy z olejem bądź fryturą?  kliknij tu!