wloskie-antipasti

Włoskie Antipasti

SKŁADNIKI

AVIKO

8 paluszków Mozzarella
8 Chicken Pops
8 Cheez Onion Rings

INNE

8 Szaszłyków Caprese z pomidorkami koktajlowymi & mini mozzarella*
50 g prosciutto di San Daniele
50 g spianata romana
1 porcja mini burraty z cytryną i bazylią oliwą z oliwek*
50 g parmezanu lub pecorino
1 porcja krewetek czosnkowo-chili*
1 focaccia

SOSY

1 porcja pesto z rukoli*

wloskie-antipasti

*PALUSZKI CAPRESE Z PRZEKĄSKAMI ROŚLINNYMI O SMAKU KURCZAKA - 8 SZTUK

Przygotuj przekąski roślinne o smaku kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nadziej na patyczki do szaszłyków 8 przekąsek o smaku kurczaka, 8 pomidorków koktajlowych i 8 kulek mini mozzarelli. Udekoruj odrobiną pesto z rukoli.

*MINIBURRATA Z CYTRYNOWO-BAZYLIOWĄ OLIWĄ Z OLIWEK - 4 PORCJE

Zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Posiekaj 1 gałązkę bazylii. Wymieszaj skórkę z cytryny i posiekaną bazylię z 75 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Polej burratę odrobiną cytrynowo-bazyliowej oliwy z oliwek tuż przed podaniem. Oliwę cytrynowo-bazyliową przechowuj w czystej butelce w chłodnym miejscu.

*KREWETKI CZOSNKOWE Z CHILI - 4 PORCJE

Rozgrzej piekarnik do 220ºC. 500 gramów dużych surowych krewetek dobrze osusz na papierze kuchennym i umieść na blasze do pieczenia. Skrop je 3 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz krewetki w rozgrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut, aż będą gotowe. W międzyczasie wymieszaj sok i skórkę z 1 limonki, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, ½ łyżeczki suszonych płatków chili i 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.