burger-z-lososia-z-humusem-zielonymi-szparagami-rzezucha-i-majonezem-wasabi

Burger z łososia z hummusem, zielonymi szparagami, rzeżuchą i majonezem wasabi

Składniki

na 10 porcji

  • 2 kg frytek Aviko Pure & Rustic
  • 2 kg ciecierzycy w puszce
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 3 łyżeczki papryki w proszku
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 75 g świeżej kolendry
  • 1,2 kg świeżego fileta z łososia
  • 5 cebulek dymek, w plasterkach
  • 2 papryczki chili, drobno pokrojone
  • starta skórka i sok z 2 limonek
  • 5 łyżek szczypiorku, drobno posiekanego
  • 70 g bułki tartej
  • 10 bułek hamburgerowych
  • 40 końcówek zielonych szparagów
  • 400 g rzeżuchy
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w plasterki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • majonez wasabi
burger-z-lososia-z-humusem-zielonymi-szparagami-rzezucha-i-majonezem-wasabi

Sposób przygotowania

Przepłucz ciecierzycę zimną wodą. W robocie kuchennym wymieszaj na gładką masę ciecierzycę, czosnek, paprykę w proszku, kumin, sól i oliwę z oliwek. Na koniec do hummusu dodaj świeżą kolendrę tak, żeby nie została zbyt mocno rozdrobniona. Dopraw pieprzem i solą. Przełóż hummus do osobnego naczynia. Pokrój łososia na kawałki i umieść w robocie kuchennym. Dodaj dymkę, skórkę i sok z limonki, papryczki chili, bułkę tartą i sól. Mieszaj do uzyskania zwartej masy. Na koniec dodaj szczypiorek. Przygotuj frytki Aviko Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, z masy łososiowej uformuj 10 równych burgerów i smaż je na średnim ogniu przez około 3 minuty z jednej strony. W międzyczasie podsmaż na patelni szparagi. Odwróć burgery i smaż przez kolejne 2 minuty do uzyskania złotobrązowego koloru. Złóż danie w następujący sposób:

  • posmaruj spód bułki hummusem
  • połóż rzeżuchę
  • połóż gorący burger z łososia
  • na burgerze rozłóż szparagi i plasterki cebuli
  • dodaj majonez wasabi
  • przykryj wierzch bułką i podawaj z frytkami Aviko Pure & Rustic.

Smacznego!