Najczęściej zadawane pytania

1. Kto jest właścicielem Aviko? Od 2002 jedynym udziałowcem Aviko jest koncern Royal Cosun.

2. Ilu pracowników zatrudnia Aviko? Aviko zatrudnia 1600 pracowników na całym świecie, z czego 500 pracuje w głównej siedzibie firmy w  Steenderen (Holandia).

3. Jakie są zalety chłodzonych produktów ziemniaczanych? Chłodzone produkty ziemniaczane ma krótszy czas przygotowania niż produkty mrożone, co pozwala na wysmażenie większej ilości porcji w porównaniu do produktów mrożonych. Ponadto, produkty chłodzone pozwalają zaoszczędzić na energii elektrycznej ze względu na wymaganą niższą temperaturę oleju, a także ze względu na przechowywanie w lodówce, a nie w zamrażarce tak jak w przypadku produktów mrożonych.

4.  Jakie są zalety mrożonych produktów ziemniaczanych? Mrożone produkty ziemniaczane oferują elastyczność kuchniom pracującym na pełnych obrotach. Kontrola porcji jest o wiele łatwiejsza, a długi okres przydatności pomaga ograniczyć straty do minimum. Niektóre produkty, takie jak frytki Super Crunch są pokryte specjalną, naturalną panierką, dzięki której produkt jest znacznie dłużej ciepły wewnątrz i chrupki.

5. Czy frytki Aviko zawierają dodatki? Nie - zarówno linia produktów chłodzonych jak i mrożonych nie zawiera żadnych dodatków. Wszystkie nasze produkty są wytworzone z najlepszej jakości ziemniaków i olei roślinnych.

6. Czy to prawda, że w ziemniaku większość witamin znajduje się tuż przy skórce? Dotyczy to większości owoców, jednak nie jest prawdą w przypadku ziemniaka. W ziemniakach, największa zawartość witamin znajduje się  bliżej środka, z czego najwięcej jest witaminy C - mającej korzystny wpływ na nasz system immunologiczny i  koncentrację - a także witamin B1, B2 i B12. Podczas produkcji naszych specjalności przywiązujemy szczególną uwagę do tego,  by zachować wszystkie witaminy - by w pełni wykorzystać potencjał  ziemniaków Aviko!

7. Gdzie można znaleźć najlepsze porady nt. smażenia w głębokim tłuszczu? Odwiedź stronę  http://www.goodfries.eu/en/. Tutaj znajdziesz przydatne informacje i filmy na temat smażenia w głębokim tłuszczu. Dzięki tym poradom będziesz  umiał  usmażyć produkt tak, by zachować  jego najlepsze właściwości i doskonały smak.

8. Ile ton ziemniaków rocznie uprawia się na świecie? Roczne zbiory ziemniaków to około 272 miliony ton, które uprawia się na łącznej powierzchni  17 milionów  akrów. Tak ogromna  ilość  ziemniaków pokryłaby pasmo drogi dwujezdniowej otaczającej  sześciokrotnie kulę ziemską. W Aviko dokładamy największych starań, by nasze ziemniaki używane do produkcji pochodziły z najlepszych gatunków.

9. Jaki jest stosunek Aviko do Corporate Social Responsibility? Aby uzyskać więcej informacji na temat  naszej polityki CSR, pobierz nasz raport CSR. Dowiesz się z niego o głównych eko-aktywnościach Aviko  takich jak: poprawa wartości odżywczych naszych produktów dzięki zastosowaniu zdrowszych tłuszczy; praca nad efektywnym wykorzystaniem surowców naturalnych i zasobów środowiska; maksymalne wykorzystanie wszystkich wartości ziemniaka; odpowiedzialność - za naszych klientów, pracowników i dostawców, jak również za naszą planetę.

10. Czy Aviko kieruje się dobrem środowiska przy wyborze odmian ziemniaka? Jak to jest z pestycydami/ herbicydami? W przemyśle ziemniaków, większość pestycydów używana jest w celu kontroli fitoftorozy - choroby grzybiczej.  Jakość odmiany ziemniaka jest oceniana na podstawie odporności na tę chorobę - im większa odporność, tym większa wartość. Wartości te sa inne w każdym kraju. W Wielkiej Brytanii wygląda to następująco:Carrot tops Tuber Agria 4 5 Asterix 3 5 Victoria 4 3 Shepody 2 3 Maris Piper 4 5. Jeśli chodzi o pestycydy, to coraz wieksze zastosowanie ma polityka europejska, a różnice pomiędzy krajami coraz bardziej zacierają się